BLOG

Strandmoter for damer gjennom tidene

Som all annen mote, så endrer også strandmoten seg. Denne moten retter seg mest mot damene, vi menn har nok også et motebilde om man skal være politisk korrekt – men det får ikke på langt nær samme oppmerksomhet eller fokus. Jeg skal være den første til å innrømme at jeg synes damer i strandklær er flott, og jeg er nok ikke alene om det. Men jeg er nok ikke så oppdatert, så jeg til enhver tid kan si hva som gjelder på stranden rent motemessig. Men hva som er pent å se på, kan nok vi menn spesielt si mye om når det gjelder damer og bekledning på stranden. Jeg tror nok mange menn liker bikini som er mest mulig smått, men jeg er ikke nødvendigvis enig i det. Det er også viktig at klesplaggene matcher den som bruker det, og det er kanskje spesielt viktig når det kommer til strandmoter. La oss ta en reise drøye 100 år tilbake i tiden, og se på utviklingen frem mot dagens motebilde.

Store variasjoner i form og design

Vi finner hele spekteret av badedrakter når vi ser utviklingen over tid, fra de helt store badedraktene som ikke viste noe kropp – og til de minimalistiske bikinimotene som ikke overlater mye til fantasien. Men det er klart at dette må sees i sammenheng med tiden vi lever i, hvis en dame hadde dukket opp på stranden i 1890 med dagens mote – så tør jeg ikke en gang tenke på hva som kunne skjedd. Når vi ser på utviklingen har den nesten uten unntak, gått i retning av mer frihet til å kunne vise mer kropp for damene. Fra å dekke til mest mulig, gikk det gradvis i retning av det stikk motsatte.

Skjedde noe på begynnelsen av 1900-tallet

Frem til 1910 var det ikke mye hud som ble vist på stranden, det gikk ofte i store ulldrakter med en hatt som matchet antrekket. Jeg kjenner at en ulldrakt på en varm strand, sikkert må ha vært alt annet enn behagelig for damene. Men rundt 1910 startet damene faktisk med å bruke t-skjorter og kortbukser, noe som i seg selv var ganske revolusjonerende på den tiden. Shortsene var nok ikke så korte som man ser dem i dag, men i forhold til store drakter så fremstod bruk av shorts som ganske så vulgært for mange.

Mer hud på 1950-tallet

Fra 1930-tallet og frem til og med 1950-tallet, så skjedde det en hel del med badedraktene. Dagens form og snitt på badedrakter, kom på banen allerede på 1930-tallet – men dog med en mer konservativt design enn det vi ser i dag. På 1940-tallet kom det badedrakter med mer farger, og på 1950-tallet var det langt mer vanlig at huden skulle fremheves.

Birgitte Bardot og Marilyn Monroe

Birgitte Bardot og Marilyn Monroe

Det er franskmannen Louis Rèard som designet klesplagget som fikk navnet bikini, dette skjedde i 1946 altså rett etter at krigen var slutt. På 1950-tallet fikk bikinien drahjelp, av de kjente stjernene Birgitte Bardot og Marilyn Monroe.

© 2021 Anti Sweden