BLOG

Shopping og kaos i flere ledd

Black Friday har nettopp passert over landet med storm. Og storm har det vært og blitt rundt denne dagen. Jeg er litt usikker på hva dette egentlig skulle være da de startet denne dagen for noen år siden, men den har i hvert fall utviklet seg til å bli noe hysterisk for alt og alle. Folk går jo totalt av «hengslene» for å handle noe de faktisk bare tror er billig. Forretningsverden bruker jo alt de har av knep fordi vi der ute er så lettlurte og bare «må ha» både i den og den retningen. De bruker alt de har av triks for å få oss til å handle!

Starten i Norge

Black Friday er en dag som har vært der i Norge i mange år. Men det var først i 2010 at noen tok dagen i bruk som en handelsdag. Starten på julehandelen er vel den opprinnelige hensikten med denne handelsdagen. Men den har utviklet seg til det reneste hysteriet synes jeg. Ideen den gangen for åtte år siden var god for å markedsføre og reklamere for en nytt outlet senter. For det var Norwegian Outlet i Vestby som benyttet dagen til sine butikker for å markedsføre alt de hadde å tilby sine kunder. Dagtilbud, timetilbud og spesialtilbud på klær. Veldig mye fashion selvfølgelig både for damer og menn og barn. Etter en start i Vestby har vel omtrent alt og alle i Norge kastet seg på og forsøker å benytte denne dagen for å selge sine varer. Og vi kundene lar oss lure i veldig mange av tilfellene. Knepene de benytter er mange. Prisene justeres i forkant av dagen og på den måten kan de selge med større rabatter (i hvert fall reklamere med større rabatter), selv om de egentlig faktisk tjener mer etter rabatten enn de gjorde noen ganger ut i fra original prisen!

Må ha!

Det er vel dette med at såpass mange blir så lett påvirket av reklamens makt som har gjort at denne dagen har «tatt av» så mye som den har gjort. Nå er det ikke lenger bare Black Friday. Nå er det i tillegg til dagen, Black weekend, Black Week og Black month i mange tilfeller. Men flere og flere blir avslørt med de triksene de benytter, så jeg har en følelse at denne dagen har utspilt sin rolle i Norge ganske snart. Kanskje allerede nå i år, men i løpet av få år vil dagen forsvinne igjen er mitt tips.

Julen

Men julen er uansett en meget stor handletid for nordmenn. Da skal det handles julegaver til alle i familien og mer enn det. Desember er en meget stor måned for handels standen i landet. Før de i januar går inn i den største måneden med salg! (Om ikke det er mange triks her også da for å selge til høyest mulig priser). Men selv om det selges mye i desember så er forhåpentligvis det litt mer jevnt fordelt utover hele måneden og ikke det hysteriet på bare kort tid. Men selv denne måneden er det mange som bruker mer penger enn hva de egentlig har råd til tror jeg.

Julen

© 2021 Anti Sweden