BLOG

Sagging

Det vi nå skal bli bedre kjent med, er en mote som sikkert mange husker – med blandede følelser og erfaringer. Sagging som er det engelske/amerikanske navnet, uttales og skrives ofte Sægging på vårt språk. Uansett hvordan man velger å skrive eller uttale det, så er jeg rimelig sikker på at de aller fleste vet hva jeg snakker om. Denne moten var veldig populær i mange år, men de siste årene har den avtatt veldig. Det at det hovedsakelig var de unge som gikk med «sæggebukser» skal vi kanskje være glade for, og jeg er i alle fall glad for at denne moten ikke var noe tema når jeg var ung. Men smaken er som baken, og i dette tilfellet er det kanskje mer treffende enn noen gang tidligere. Senere skal vi også se litt på klesstiler som pønkere og hippier, som kom mange år før sæggingen gjorde sitt inntog.

En buksemote

Uten at jeg trenger å beskrive det nærmere, tror jeg de fleste vet og allerede har forstått – at det altså er en buksemote vi skal gå nærmere etter i sømmene. Hele poenget med denne moten, er at buksene skal henge vesentlig lavere enn med vanlige bukser/moter/klesstiler. Det hele startet i USA, og blir vel ofte omtalt mer som et motefenomen – enn en mote. Det er ofte olabukser som blir benyttet når det kommer til sægging, og det at dette motefenomenet for lengst har nådd sitt høydepunkt – er vel hevet over en hver tvil.

Underbuksa skal synes

For at man skulle kunne si at man sægger, så er det et krav at underbuksa kommer til syne. I praksis må buksen ned minst 5 centimeter fra livet, og ned på hoftene. Hvor langt ned man velger å la buksa falle, er veldig varierende.

Hiphop- og skatemiljøer

Hiphop- og skatemiljøer

Det var altså i disse miljøene sæggingen oppstod, og det skjedde på 1990-tallet i USA som allerede nevnt. Men det var ikke disse miljøene som «oppfant» sæggingen, det skjedde faktisk i fengsler. Sæggingen innenfor murene var ikke helt frivillig, men ofte et resultat av det ikke var lovlig å bruke belter når man sonet.  Det resulterte naturlig nok i at en del «mistet» buksene, og etter hvert ble moten tatt med ut av fengslene. Det ble også hevdet at innsatte som sægget ønsket sex, men dette skal visstnok ikke stemme.

Opposisjon til samfunnet

Sæggingen har faktisk også et politisk budskap, slik som pønken også har. De innsatte som tok med seg denne stilen ut av fengselet, ønsket å vise sin motstand mot det etablerte samfunnet ved å bære buksene på denne måte. Dette skjedde først og fremst innen det som heter gangster rap, og var et uttrykk for frihet visstnok. Senere var det ungdommen som tok med seg denne moten videre, og den levde godt i mange år. Også tidligere var det noen som gikk med bukser hvor deler av rumpa kom til syne, men dette var slett ikke noen mote. De fleste av oss kjenner vel til utrykket «Rørleggersprekken» noe som på sett og vis kan sammenliknes med dem som sægger for mye.

© 2021 Anti Sweden