BLOG

Motetrendene som ble borte

Motetrendene som ble borte

Vi mennesker er vanedyr og vi elsker forandring og nyheter. Det gjelder også når det er snakk om klær. Det er ikke kult å dra på skiferie med fjorårets mote, ei heller å gå i fargeløse klær på videregående. Samtidig er det menneskene bak som skaper motetrenden, og derfor må man også være en av gjengen.

Moter kommer og går, men for dem som har levd en stund, vet at det ofte går på rundgang. Klær som var populært for 20-30 år siden, kommer tilbake, om så bare i en ny vri. Men noen moter er så spesielle at man sliter med å putte dem inn i hverdagsbildet igjen. Her skal vi se på noen moter som ekspertene hater og kritikerne elsker.

Skinnvest

Det som er kult med motetrender, er at det også kan være populært med sære ting. Når bondetrenden dukker opp smått om sen, så kan man i det minste få seg en god latter. Men bart og skinnvest hører best til i sangene, og vesten generelt har et dårlig rytme. En blanding mellom trøye og genser, som skal sitte utenpå. En tid var det populært å ha skinnvest fra sel, slik som Steinar Bastesen var en forkjemper for. Mange i strikkemiljøet elsker likevel de moderne fargerike strikka-vestene.

Jeans og singlet

Det er nesten bare en mann som kan bære disse klærne på en kul måte, og han er dessverre død. Freddie Mercury var frontmann i popgruppa Queen, og et av hans kjennemerker var utslitte Levis og en hvit singlet. Denne motetrenden fungerte delvis på 80-tallet, men ikke i dag. Det nærmeste vi kommer er såkalte cropped jeans, eller ankelkorte jeans. Om singlet er moderne vites ikke, men kanskje du kan starte motetrenden på nytt?

Små runde solbriller

Solbriller er en viktig del av motebildet, og merker som Oakleys og Arnette har i mange år vært det kuleste av det kule. En periode var det også kult med små runde solbriller, gjerne fra Ray Ban. Man så motebrillene i mange filmer, slik som Natural Born Killers fra 1994. Den tiden dag mange av dagens unge var små, er ikke nødvendigvis kult i dag. Pilotbriller derimot, ser aldri ut til å gå av moten.

Hvorfor trender motene ikke lenger?

Det kan diskuteres hvorfor noen moter ikke klarer å bestå tidens tann. En viktig ting er film –og artistbransjen. Det er helt klart at mange trendsettere skapes her, slik man så med James Dean og hans måte å røyke på. Snart skulle alle røyke en Camel eller en Marlboro. Noen moter har rett og slett ikke rotfeste i dagens ungdom, og derfor forstår de kanskje ikke meningen med den. Hvorfor skal vi bruke tennissokker når vi ikke spiller tennis, eller hva er så kult med stor skulderveske?

Hvorfor trender motene ikke lenger
Hvorfor trender motene ikke lenger

Poenget er vel at det er ungdommen som bestemmer moten, og ikke nødvendigvis de store motehusene. Moter handler også om hva som skjer i samfunnet for øvrig, musikk, politikk, menneskerettigheter og mye annet. En mote er ofte en døgnflue, noe som betyr at dagens mote ikke er moderne i morgen. Motetrender kan endres i løpet av kort tid, og derfor må man følge godt med om man skal være slik som de kule folkene rundt seg.

© 2021 Anti Sweden