BLOG

Mote

Dette er det som er på mote nå eller noe i den stilen kan vi ofte lese på reklamer for diverse saker og ting eller kanskje høre noe si nesten de samme ordene. Men hva er mote egentlig? Hva skal til for at en ting er på mote? Når noen nevner ordet mote så tenker i hvert fall jeg på klær. Men det er så mye annet som kan være mote. Musikk kan være på mote, biler kan være på mote, kunst, musikk, design eller til og med politikk. Mye mer enn dette, men det var et lite eksklusivt utvalg!

Mote

Mote er enkelt og greit den saken / tingen / tjenesten og så videre som er mest populær nettopp der og da. Når det gjelder klær så er det ofte motehusene i Paris i Frankrike som «bestemmer» mye om hva moten er og hva den blir i fremtiden. Men mye av det som vises på slike show fra dem er ikke for oss dødelige, men for fiffen i verden. Det koster alt for mye og mye av det er ikke mulig å bruke i det daglige.

Mote

Selve ordet mote stammer fra flere språk som dansk, engelsk, tysk og fransk. Derifra stammer det igjen fra latin og ordet «måte». Mote er dermed måte noe legges frem på eller hvordan det ser ut i ytre form. Ytre form er det du og jeg kan se eller høre. Musikk kan jo like gjerne være på mote som klær og annet.

Paris

Motebyen frem for noen er Paris i Frankrike. Her finnes alle de store moteskaperne på verdensbasis. Det er selvfølgelig flere byer med mye mote, men Paris er øverst på alle lister. Det er mange motehus i byen – også norske. Per Spook har forsøkt å skape seg et navn i denne byen sammen med mange andre. De store motehusene som Christian Dior, Coco Chanel, Nina Ricci, Oscar de la Renta og Pierre Balmain er alle der eller har vært der. Også i moteverden er det selvfølgelig suksess og ikke suksess med ting i perioder. Det er vel nettopp det som er mote og ikke mote at man i forskjellig perioder treffer ting folk liker. Det er også i andre store byer mange representanter for store motehus. Og flere velger kanskje nettopp andre byer for å komme litt vekk fra det aller største, men allikevel sikte ut mot et meget stort publikum. Byer som London, New York, Tokyo, Milano eller Hong Kong er alle byer med stort utvalg av moteskapere og designere. De vil jo alle kanskje til paris, men det er en lang vei å kjempe for å komme dit.

Kjente navn

Skal man nå toppen i moteverdenen så er det en stor fordel om man har en kjendis eller flere på «laget». Mange kjendiser har lånt ut sitt navn eller også vært med å skape artikler eller plagg. Noe står de kanskje for selv, mens andre ting er skapt av et motehus men kjendisnavnet benyttes for å selge. Det er mange eksempler på dette. Madonna, Victoria Beckham, Heidi Klum eller Mana.

Kjente navn

© 2021 Anti Sweden