BLOG

Må bare ha – for naboen har jo…

Jeg bare må ha den der – jeg bare må kjøpe dette nå – jeg kan ikke vente lenger. Slik er det for mange i mange sammenhenger. Og nå som det nærmer seg julen er det dessverre mange som kjøper gaver over evne. Og det er mange som synes at denne høytiden er mer trist enn til glede. Dette er noe vi selv har skapt opp gjennom årene, eller handelsstanden og media er vel veldig med på å skape et feil bilde av dette på mange områder.

Gaver

Selv om kjøpe hysteriet har vært gedigent de senere årene så synes jeg personlig at det begynner å dempes noe. Jeg synes det oftere og oftere er snakk om reduksjon av dette og reduksjon av dette. Og det har blitt mer og mer populært med markeder i mange slag. Og på den måten blir det både benyttet hjemmelagde saker og det brukes andre hånds saker. Loppemarkeder, julemarkeder, gate salg og alle mulige varianter av gjenbruks saker og arrangementer. Og for ikke å glemme gode gamle brukt butikkene da. De er godt besøkt i mange sammenhenger og er med på å fjerne noe av kjøpepresset til alle som føler presset. Her er det fint mulig å gjøre skikkelige gode kjøp om man tar turen innom av og til.

Gaver

Hvem er skyldig

Hvem som er skyldig i det kjøpe presset som mange opplever i dag er veldig vanskelig å svare på selvfølgelig. Naboen fruen har jo fått den nye kjolen så da må jo jeg også ha. Ten åringen i huset ved siden av har jo så da må jo vårt barn eller våre barn ha minst det samme. Og det samme gjelder vel i skole sammenheng. Nyeste telefon er jo «et must» og for ikke å snakke om siste nye ola buksen, den nye dun jakka og alt som man bruker og viser seg offentlig med. Det er jo et kjøpepress som ikke likner noen ting (i min mening privat) for de unge i dag. Og mange drar dette med seg veldig langt oppover i voksen alder også. Hvorfor denne situasjonen har oppstått har jeg ikke noe fornuftig svar på. Men jeg kan jo anta ting selvfølgelig, men det blir da bare mine meninger. Og noen av de følelsene jeg har til dette er at mye er skapt av oss forbrukere selv. Vi har vondt for å innse at andre har ting som ser bedre ut enn det vi har selv og slike ting. Enten ser bedre ut, er enklere å benytte i enkelte sammenhenger – ja det er mange varianter man kan trekke frem rundt slike ting. Men jeg skal være veldig forsiktig med å «tråkke ned» for hardt her. Men de aller fleste av dere der ute skjønner sikkert hva jeg mener og i hvilke retninger mine tanker går.

Kan det stoppes

Jeg har min store tvil på at slikt kjøpe press kan stoppes.  Men det kan selvfølgelig reduseres, og er vi heldige kan det muligens stoppes en gang i fremtiden. Men det vil ta lang tid tror jeg. Det er dessverre så «inngrodd» at slik skal ting være!

© 2021 Anti Sweden